in

Што?Што?

Секој втор возач ќе се откаже од возилото до 2030 година (ВИДЕО)

Водечката консултантска компанија за менаџмент и технологија BearingPoint сугерира дека одлуките за мобилност во Европа и светот ќе бидат многу различни од денес веќе во 2030 година.

Студијата Destination 2030, Who’s in the driver seat for the future of mobility? укажува на три трендови кои ќе ја поттикнат мобилноста во наредните години:

 

1) секое патување ќе стане персонализирано искуство

2) нема да се преговара за климатска неутралност – од лулка до гроб

3) возачите ќе претпочитаат да користат служби за услуги наместо сопствени возила

Дури 87% од учесниците во истражувањето веруваат дека поретко ќе патуваат поради работа, а 81% рекле дека ќе патуваат значително помалку  на службени патувања во споредба со 2019 година, а доколку овој тренд продолжи, тоа ќе влијае на инвестициите во инфраструктурата.

Зголемените трошоци поврзани со развојот на нова инфраструктура за мобилност не може целосно да се пренесат на крајниот корисник. Можеби ќе треба да се промени и законодавството за да се постигне соодветна инфраструктура за поддршка на електричните возила.

Освен тоа, повеќе нема да се дискутира за климатската неутралност, се наведува во студијата, која укажува дека 80% од произведените мотори ќе бидат еколошки до 2030 година.

Ќе се зголемат инвестициите во инфраструктурата за активности како пешачење и возење велосипед.

Половина од учесниците (49%) велат дека се подготвени да ја жртвуваат сопственоста на возило за да го намалат нивното негативно влијание врз животната средина до 2030 година.

Бидејќи луѓето се повеќе ги користат услугите како што е car-sharing наместо да поседуваат возило, тие ќе се префрлат на on-demand услуги. Услугите и софтверот ќе бидат поважни за потрошувачот отколку сопственоста на возилото, бидејќи софтверските платформи ќе го оркестрираат целото патување.

 

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote