in

СлаткоСлатко

Српски експерт открива: Овие симптоми укажуваат на откажување на срцето и бубрезите

Проблемите со бубрезите може да се поврзани со срцеви нарушувања, а нефрологот д-р Игор Митиќ за телевизија Прва открива како навреме да се забележи проблемот.

 

Иако многу луѓе мислат дека камењата во бубрезите или песокот создаваат проблем, тие можат да се излечат. Сепак, т.н Кардио-реналниот синдром трајно го оштетува еден од двата органи – срцето и бубрезите.

„Срцето и бубрезите се еден органски систем, иако се наоѓаат на две места, тие во суштина работат исто. Првиот ја пумпа крвта, а вториот ја филтрира крвта. Болеста на едниот орган влијае на другиот. Тоа е кардио-ренален синдром, кој е навистина многу честа појава во Србија“, објаснува д-р Митиќ за телевизија Прва.

„Слабост, мака, појава на мали отоци околу очите, средни и умерени отоци на нозете, неможност за качување по скали, појава на замор при минимален или малку поголем напор. Меѓутоа, ако малку се чешаме, ќе сфатиме дека дотогаш веќе сме имале срцеви заболувања веќе десет години. Кога станува збор за „Овие симптоми значат дека болеста е веќе напредната. Целта е да се спречи нивното појавување, а доколку се случи, тоа обично значи неповратно губење на срцето или бубрезите. функција“, објаснува тој.

Нефрологот укажува на модели на однесување кои можат да ја спречат појавата на овој синдром, но предупредува дека превентивните прегледи треба да се прават еднаш годишно.

„Направете 5.000 до 10.000 чекори дневно, престанете да пушите и еднаш годишно треба да го посетувате вашиот лекар и да правите преглед. Релативно мал сет на медицински тестови обезбедуваат многу податоци кои можат да не доведат на вистинскиот пат“, заклучува д-р. Митиќ.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote