Торта што мора да ја пробате.
Состојки:
- 500 мл слатка павлака
160 гр павлака
10 гр ванилин шеќер
50-100 гр шеќер во прав (по ваш вкус)
300 гр јагоди
210 гр бисквит
1 плазма (или 1 колаче повеќе)
Декорација:
- Јагоди
Малку фил
Подготовка:
Изматете 500 мл слатка павлака со ванилин шеќер и шеќер. Кога слатката павлака ќе се згусне, додадете павлака и јагоди, промешајте со миксер уште една минута, а потоа промешајте уште малку со шпатула. Од добиената мешавина одделете се малку за украс, а остатокот поделете го на 2 дела.
На дното на калапот наредете ги бисквитите што претходно сте ги потопиле во млеко. (Калап 24 см), ставете 1/2 фил, бисквити над него и потоа другата половина од фил со јагоди. Оставете ја тортата во фрижидер најмалку 30 минути. Украсете со јагоди и остатокот од филот.
На здравје 🙂