Сигурни сме дека во вашиот шпајз секогаш ќе има место за неколку тегли од ова слатко, направено од цели мандарини, со божествен вкус и арома.
Потребни состојки:
- мандарини – 1, 5 кг, цели, мали
- шеќер – 1, 1 кг, кристал
- вода – 500 мл
- каранфилче – 7 цвеќиња
- лимонтус – 1 лажиче
Подготовка:
Изберете мали мандарини. Бидејќи тие се наведени како трета класа, нивната кора не се третира со восок. Измијте ги мандарините. Ставете цели мандарини во тенџере со дебело дно и прелијте ги со ладна вода. Ставете ги на умерен оган. Оставете да зоврие и измерете 2-3 минути потоа.
Истурете ја водата и веднаш истурете нова ладна вода. Повторно се ставаат на оган да зовријат, по 2-3 минути, водата се истура повторно и истата постапка се повторува по трет пат.
Кога водата врие за последен пат, ги ставаме мандарините под млаз ладна вода. Ако мандарина е распукана, извадете ја. Извадете ги од водата и користете остар нож за да го отстраните местото каде што била дршката. Овој мал отвор е направен така што сирупот може да влезе во внатрешноста за време на готвењето.
Во тенџере, истурете вода според рецептот, шеќер, цимет и ставете ја на умерен оган. Растопете го шеќерот мешајќи. Ставете ги мандарините во сирупот да се готват на тивок оган околу еден час, час и половина. Кога ќе помине тоа време, тргнете ги од оган и оставете ги во сируп 12-24 часа, првично кога се топли без, а подоцна со капак или памучна крпа.
Следниот ден, варете на тивок оган додека не се згусне сирупот, околу 40-45 минути. Во последната минута или две, додадете лимонтус. Истурете го топлото слатко во суви и тегли со широк отвор.
Коментари
Loading…