in

Следната недела ќе можеме да ја видиме „Крвавата Месечина“ на нашето небо!

WHITTIER, CA - JANUARY 31: A so-called 'super blue blood moon' descends over downtown Los Angeles skyline January 31, 2018 seen from Whittier, California. The Super Blue Blood Moon is a rare 'lunar trifecta' event in which the Moon is at its closest to the Earth, appearing about 14 percent brighter than usual, and is simultaneously a 'blue moon', the second full moon in the same month, as well as a total lunar eclipse or 'blood moon'. Such a lunar event that hasn't been seen since 1866. (Photo by Nick Ut/Getty Images)

Нашето небо ќе биде украсено од таканаречената „Крвава Месечина“ почнувајќи од следната среда на 26 мај.

Овој феноменон ќе може да го видите најјасно во среда, а некои може да го види и на 25, односно 27, зависно од тоа каде се наоѓа во светот. Супер-месечина, како што научниците ја нарекуваат оваа појава, имавме можност да видиме на 27 април годинава, а месечината беше обоена во бледо розева боја.

Месечината изгледа поголема за време на специфични денови во годината, бидејќи нејзината орбита е најблиску до Земјата и тогаш таа е поголема и посветла. Месечината ќе стане црвена, бидејќи ќе дојде до нејзино помрачување. НАСА изјави дека сосема е безбедно да го набљудуваме овој настан.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote