in

Слеп човек се искачи на Монт Еверест!

Човекот од Кина стана само третиот човек во историјата кој успеал да се искачи на највисоката точка во светот.

Жанг Хонг, 46 годишник од Кина, за само три дена се искачи на Монт Еверест, тргнувајќи од непалската страна на планината. Тој стана првиот слеп Азијец во историјата што успеал да се искачи на врвот.

Тој стигнал до врвот којшто се наоѓа на 8,849 метри надморска височина со помош на тројца водичи кои му помогнале да се движи по патеката и да избегне опасности за време на качувањето.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote