in

СлаткоСлатко

Каде се наоѓа седиштето на Европската Унија? Прашања кои ќе го мерат вашето знаење по општа култура! [КВИЗ]

Ајде сите заедно да го решиме овој краток квиз кој ќе ни помогне да го измериме нашето знаење од општа култура како и да дознаеме нешто повеќе.

 • Прашање од

  Кој е последниот председател на Советскиот Сојуз?

  • Јосеф Сталин
  • Владимир Путин
  • Михаил Горбачов
  • Георѓи Маленков
 • Прашање од

  Кое од долу наведените е кратенка за Светската Здравствена Организација?

  • UHW
  • UNESCO
  • WHO
  • UNICEF
 • Прашање од

  На кое растојание е планетата Земја од Сонцето?

  • 10 милиони километри
  • 149.86 милиони километри
  • 180.54 милиони километри
  • 13 милиони километри
 • Прашање од

  Кој број не постои во Римските броеви?

  • 10.000
  • 100
  • 1.000.000
  • 0
 • Прашање од

  Која држава има повеќе од еден главен град?

  • Јужна Африка
  • Гватемала
  • САД
  • Тунис
 • Прашање од

  Каде се наоѓа седиштето на Европската Унија?

  • Брисел
  • Келн
  • Берлин
  • Марсеј
 • Прашање од

  Која година е срушен Берлинскиот ѕид?

  • 1992
  • 2001
  • 1989
  • 1990
 • Прашање од

  На која страна е накривена кулата Пиза во Италија?

  • Југ
  • Север
  • Северозапад
  • Југоисток
 • Прашање од

  Кој е највисокиот духовен чин во Будизмот?

  • Кешиш
  • Нирвана
  • Буда
  • Монах
 • Прашање од

  Виножитото се состои од седум бои, која боја се наоѓа во центарот?

  • Црвена
  • Виолетова
  • Зелена
  • Портокалова
 • Прашање од

  Која крвна група е најретка?

  • O RhD позитив (O+)
  • AB RhD позитив (AB+)
  • B RhD негатив (B-)
  • O RhD негатив (O-)
 • Прашање од

  Која е најголемата општина во Република Северна Македонија?

  • Тетово
  • Вевчани
  • Куманово
  • Аеродром
 • Прашање од

  Која е најголемата награда на Филмскиот Фестивал во Венеција?

  • Златна мечка
  • Златен глобус
  • Златен лав
  • Златна пеперутка
 • Прашање од

  Што точно значи зборот “Espresso”?

  • Споро
  • Слатко
  • Брзо
  • Темно
 • Прашање од

  Која цивилизација за прв пат формирала постојана војска?

  • Акадијци
  • Сумери
  • Римјани
  • Асирци

Сакате и вие да создадете ваш квиз? Направете ваш пост!

Коментари

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Loading…

0

Како ви се допаѓа?

1 поен
Upvote Downvote