in

СмешноСмешно

Интересен квиз за водата! [КВИЗ]

Интересен квиз за едно од најважните нешта за човечкото тело! ВОДАТА!

 • Прашање од

  1. Колкав процент од вкупното количество на вода на Земјата и припаѓа на слатката вода?

  • 2,5%
  • 10%
  • 30.5%
  • 52%
 • Прашање од

  2. Колкав е процентот на вода заробена во ледена покривка и глечери од однос на вкупното количетво на вода на Земјата?

  • 3%
  • 1.7%
  • 2.5%
 • Прашање од

  3. За што се користи најголемо количество на вода во светот?

  • Индустрија
  • Пиење
  • Земјоделие и сточарство
  • Производство на електрична струја
 • Прашање од

  4. Американците се најголеми потрошувачи на вода. Колку литри вода просечно троши секој американец (во домаќинството и градината)?

  • 95 литри
  • 190 литри
  • 285 литри
  • 380 литри
 • Прашање од

  5. Пред стотици милиони години на нашата планета имало:

  • повеќе вода одколку што има денес
  • помалку вода одколку што има денес
  • исто количество на вода колку што има денес
 • Прашање од

  6. 70% од површината на Земјата е покриена со вода поради што често се нарекува „сина планета“. Зошто во некои делови на Земјата сепак недостасува вода?

  • Најмногу ни треба слатка вода. Слатката вода е само мал процент од вкупното количество на Земјата.
  • Слатката вода е многу нееднакво распоредена во светот, а транспортот на водата е скап.
  • До поголем дел од водата за пиење немаме пристап, бидејќи дел од слатката вода се наоѓа во поларниот мраз.
  • Се што е погоре наведено.

Сакате и вие да создадете ваш квиз? Направете ваш пост!

Коментари

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Loading…

0

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote