in

Прашања по физика кои треба да ги знаете! (КВИЗ)

 • Прашање од

  Физиката ги истражува трите закони на Њутн. Кој е првиот?

  • Теорија за релативитет
  • За секоја акција, има реакција
  • Законот за забрзување
  • Законот за инерција
 • Прашање од

  Сликата подоле е пример за:

  • Дифракција
  • Рефракција
  • Моментум
  • Рефлекција
 • Прашање од

  Доколку сакате да ја пронајдете силата, кој 2 компоненти ви се потребни?

  • Моментум и забрзување
  • Брзина и фрикција
  • Маса и забрзување
  • Маса и поместување
 • Прашање од

  Колкава е брзината на светлината?

  • 10×10^6 m/s
  • 3×10^8 m/s
  • 6×10^3 m/s
  • 1×10^-38 m/s
 • Прашање од

  Со која мерка се мери „работата“ во физиката?

  • метри во секунда
  • грама
  • џули
  • килограми
 • Прашање од

  Гравитацијата е посилна на северниот пол, отколку на екваторот.

  • Точно
  • Неточно

Сакате и вие да создадете ваш квиз? Направете ваш пост!

Коментари

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Loading…

0

Како ви се допаѓа?

1 поен
Upvote Downvote