in

Научниците со помош на дронови успеаваат да го конторлираат времето!

Научниците пронајдоа начин со кои можат да направат да врне дожд преку користење на дронови.

Оваа иновативна идеа се покажува како најкорисна кај државите во кои не врне многу дожд на годишно ниво. Една од таквите држави се и Соединетите Арапски Емирати. САЕ финансира голем број на вакви проекти околу светот кои се обидуваат дроновите да ги искористат во конторлата на времето.

Според BBC, државата платила неверојатни 15 милиони долари кон девет вакви проекти во 2017 година. Ваквите проекти се задолжени да направат дронови со кои можат да ги наполнат облаците со електрицитет и со тоа да создадат дожд.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote