in

ШОКАНТНИ ПОДАТОЦИ: Скоро половина од храната што се произведува во САД се фрла во отпад!

Food waste from Cedar Rapids and Marion Wal-Mart and Sam's Club stores will be worked into yard waste and composted at the Solid Waste Agency's compost site at the Site 1 landfill on Thursday, Sept. 8, 2011, in Cedar Rapids. (Liz Martin/SourceMedia Group News)

Се претпоставува дека скоро половина од целосното производство на храна во САД завршува во отпад.

Непотребното фрлање на храна е резултат на мрзата на лушето и многу од нас го прават тоа. Со недостаток на храна се соочуваат барем 35 милиони Амерканци скоро секоја година, а за време на паднемијата таа бројка се накачи на 50 милиони. Колку помалку храна фрламе, толку повеќе можеме да помогнеме на ваквите луѓе.

Според пресметките на експертите, се претпоставува дека во светот се фрла околу 1.4 милијарди тони храна секоја година. Само во САД се фрлаат околу 40 милиони тони, а тоа е скоро 50% од целовкупното производство

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote