in

Што?Што?

Шпанците прават вода од воздух, Намибијците се чудат

Шпанската компанија „Акваер“ разви систем кој вади вода за пиење од воздух во региони и земји каде што луѓето имаат проблеми со снабдувањето со вода, особено во Намибија, каде што луѓето беа изненадени. Машините користат електрична енергија за да го разладат воздухот, додека не се кондензира во вода, користејќи го истиот метод што се случува при кондензирање во климатизерите.

 

„Нашата цел е да им помогнеме на луѓето. Целта е да се стигне до места како бегалски кампови, кои немаат вода за пиење “, рече Енрике Вега (82), кој ја дизајнираше машината за време на голема суша во јужна Шпанија во 1990 -тите, објави денеска Ројтерс.

Уредите направени од неговата компанија „Акваер“ веќе прават чиста, безбедна вода за заедниците во Намибија и во либанскиот бегалски камп.

„Во селата каде што останавме во Намибија, луѓето беа запрепастени, не разбраа од каде доаѓа водата“, објасни Вега.

Машините користат електрична енергија за да го разладат воздухот, додека не се кондензира во вода, користејќи го истиот метод што се случува при кондензирање во климатизерите.

 

Додека другите генератори на вода, кои се базирани на слична технологија, бараат висока влажност и ниски температури за да бидат ефикасни, машината Вегина работи на температура до 40 степени и може да издржи влажност од само 10 до 15 проценти.

Оваа мала машина може да произведе помеѓу 50 и 75 литри вода дневно, може да се носи во количка, а поголемите машини можат да произведат до 5.000 литри дневно.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote