in

ВАКА ПРЕНЕСУВААТ РЕГИОНАЛНИТЕ МЕДИУМИ! “СКАНДАЛ ВО МАКЕДОНИЈА: Српски светци преименувани на фрескоживописите!“

Кога претставниците на српскиот културно-информативен центар СПОНА од Скопје дошле во посета на манастирот Осогово, биле непријатно изненадени. Имињата на српските свети кралеви од фреските во овој манастир на Српската православна црква во Северна Македонија се избришани, а фреските се преименувани, објавија вчера медиумите.

Кралот Милутин, Стефан Дежански, Стефан Првовенчани, кнезот Лазар, Цар Урош на тој начин станаа „Свети цар Владимир Киевски“, „Свети цар Јован Милостив“, „Свети цар Константин Велики“, „Свети Никифор Фокас“, „Св. „Константин Кавасила“, „Архиепископ Охридски“ и „Свети цар Јустинијан Први“.

Според Милош Стојковиќ од СПОНА, натписите се напишани невешто и тоа веројатно било направено во текот на оваа година. На овој начин не беа осквернавени само фреските на српските светци, туку беше сквернавена и сеќавањето на нивниот автор, првиот македонски секуларен сликар Димитриј Андонов Папрадишки, кој ги насликал во 1932/33 година, како и на оние што ги донирале фреските на манастирот – изјави тој тој додаде:

„Принудени сме да реагираме со институциите за да ја поправиме оваа работа. Ајде да видиме кој дозволи да се направи такво нешто, со какво решение. Според кој закон некој може да ги преименува српските владетели-светци“ – наведува Стојковиќ.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote