in

Кога се пензионира во Германија, Австрија, Шведска? Старосните граници растат!

Пензиските системи постојано се менуваат низ целиот свет. Најновите информации се дека Владата на Јапонија планира да ја зголеми возраста за пензионирање од 65 на 70 години.

Минатата година Полска ја помести старосната граница, така што граѓаните на оваа земја ќе можат да се пензионираат само на 67-годишна возраст. Во меѓувреме, Велика Британија и Финска го зголемија ограничувањето на 68.

Германија

Според Централниот совет на Србите во Германија, во таа европска земја има околу 700.000 српски граѓани.

Во Германија, старосната граница постепено се менува и се планира да се пензионираат до 2031 година. Во моментов трае 65 години и 7 месеци, и за жени и за мажи.

Австрија

Друга омилена дестинација на српската дијаспора, каде што има околу 350.000 граѓани на Србија.

Womenените во Австрија се пензионираат на 62 години, а мажите на 65 години. Планот на австриската влада е да се изедначи возрасната граница за жените до 2024 година со возрасната граница за мажите. Во Австрија е посебно што од 2020 година, минималната пензија, за лица со 40 и повеќе години работно искуство, е 1.200 евра нето.

Шведска

Шведска исто така сака да ги изедначи возрасните граници за мажи и жени. Така, околу 140.000 наши сонародници ќе можат да се пензионираат само на 67-годишна возраст, наместо 63 години кај жени или 66 години кај мажи.

Норвешка

Во Норвешка, каде живеат повеќе од 10.000 српски граѓани, постои план за изедначување на возрасната граница за мажи и жени до 2030 година. Во моментов, мажите во оваа земја се пензионираат на 67-годишна возраст, а жените на 64-годишна возраст.

Данска

Околу 10.000 граѓани на Србија моментално живеат во Данска и сите чекаат претходна пензија.

Додека возраста за пензионирање се зголемува низ целиот свет, во Данска постои поинаков тренд. Данскиот модел на пензија, воведен минатата година, им овозможува на луѓето да се пензионираат пред 2022 година пред да се достигне возрасната граница. До 2025 година, според овој модел, 49.000 луѓе во Данска треба да се пензионираат.

Данската влада тогаш даде предлог да се овозможи пензионирање на лица кои имаат 42 години стаж и 61 година. Оваа реформа на пензискиот систем е наменета првенствено за луѓе кои работат тешка физичка работа.

Италија

Според последните достапни податоци, во Италија живеат меѓу 70 и 100 000 Срби.

Во оваа земја, планот е во сила оваа година да се зголеми возрасната граница на 67 години за двата пола. Просечната пензија во Италија е околу 490 евра.

Коментари

Претплатете се
Известете ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Прегледајте ги сите коментари

Loading…

0

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote