in

Што?Што?

Што може да го оштети здравјето на белите дробови?

Иако се смета дека чадот од тутун е многу штетен за здравјето на белите дробови, тој не е сам на листата на причини за проблеми со дишењето.

Буш

Тоа е вид на габа што ослободува ситни честички на спори во воздухот што може да предизвика сериозни инфекции на белите дробови ако сте алергични на мувла. Една од опасните болести е ХОББ. Ако сте чувствителни на мувла, заштитете го вашиот дом од габи.

Радон

Радонот е безбоен и безмирисен гас кој, ако сте изложен на него подолго време, може да доведе до сериозни здравствени последици, како што се пад на имунитетот и алергии, но и до многу посериозни болести, како што е зголемен ризик од пневмонија.

Радонот се шири слободно во скоро сите куќи, и лесно поминува низ песок и повеќето порозни материјали и низ пукнатини во станбени згради.

Како радонот влегува во вашиот дом

Теписи

Има многу што може да се скрие во теписите, што може негативно да влијае на вашите бели дробови. Она што не го знаете е дека веројатно хемикалиите што се користат при поставување теписи, поточно теписи, можат да му наштетат на здравјето на белите дробови. Ако сте чувствителни, би било добро да размислите за поставување паркет или правосмукалка на подовите најмалку три пати неделно.

Пестициди

Овие хемикалии ги чуваат инсектите далеку, но ако ги допрете, вдишете или јадете, тие можат да предизвикаат проблеми со респираторниот и нервниот систем, хормоните, видот или кожата.

Agricultural chemistry

Воздушните перници (Air-bag)

Иако се бели и без мирис, хемикалијата наречена натриум азид помага да ги активирате за да ве заштити во автомобилот. За време на оваа активност, тие растураат мали честички што можат да влијаат на здравјето на белите дробови.

Брашно

Пекарите често вдишуваат брашно кога подготвуваат разни колачи и леб, што може да предизвика симптоми како што се отежнато дишење и звук на „свиркање“ при дишење.

Ако не им се обрне внимание на време, тие можат да ги влошат состојбите како астма, но исто така да предизвикаат сериозно оштетување на белите дробови.

Навлажнувач на воздух

Иако го олеснуваат дишењето со навлажнување на воздухот, тие исто така можат да му наштетат на здравјето на белите дробови. Исто така, може да се развијат габи кои овлажнителот само ќе ги испрска низ просторијата, истиот проблем може да се појави со употреба на климатизери. За да избегнете проблеми, редовно чистете ги.

Коментари

Претплатете се
Известете ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Прегледајте ги сите коментари

Loading…

0

Како ви се допаѓа?

1 поен
Upvote Downvote