in ,

СлаткоСлатко

Што треба да се посади во октомври, за да процвета напролет?

За да може да се ужива во убавината на цветната градина следната пролет, голем број цвеќарници ги започнуваат подготовките уште во септември, особено кога станува збор за повеќегодишните растенија кои се садат наесен.

 

Едногодишни цвеќиња

За разлика од повеќегодишните, едногодишните цвеќиња обично уми-раат кога ќе се појави мраз. Сепак, неколку видови едногодишни растенија може да се садат на есен.

Наречени издржливи едногодишници, овие растенија претпочитаат постудена сезона, но им треба време да се формираат пред да започне студеното време. Ден и ноќ и петунии се само некои од овие видови цвеќиња чии семиња можете да ги засадите на почетокот на октомври.

Луковици

Луковиците се повеќегодишни растенија кои имаат месести, подземни структури кои складираат хранливи материи за време на мирниот период на растенијата. Луковиците може да се стават во две категории: пролетни кои цветаат во пролет и есенски кои цветаат наесен.

Есенската сезона е време кога многу градинари садат пролетни луковици, бидејќи им треба време за да се развие нивниот коренов систем пред првите мразови. Луковиците не треба да се садат додека температурата на почвата не падне под 15 степени.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote