in

СлаткоСлатко УбавоУбаво

Дали знаете што всушност значат ознаките на дното на пастата за заби?

Дали некогаш сте се запрашале што значи квадрат или правоаголник на дното на вашата паста за заби?

Долго време се сметаше дека е ознака која, во зависност од нејзината боја, претставува ниво на штета по здравјето на луѓето. Имено, на интернет кружеше објаснување според кое зелената боја на квадратот значеше дека се работи за природен производ, сината ќе биде ознака за природен медицински производ, црвената ќе биде природна и хемиска состојка, а црната само да биде хемиски состав.

Сепак, ништо од ова не е точно. Работата е многу поедноставна. Имено, овие квадрати претставуваат оптички читачи и благодарение на нив машината во производство знае каде е крајот на пакувањето, односно количината што се наоѓа во неа, а тоа е местото каде што цевката може да се „пресече“ и затвори.

Покрај тоа, пастите за заби не се единствените производи кои имаат такви квадрати. Тие се на пакувањето на лосиони, креми за сончање, пакувања со млеко или кутии со снегулки.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote