in ,

WTFWTF Што?Што?

Кујнскиот сунѓер содржи повеќе бактерии од луѓето на Земјата

Кујнските сунѓери содржат повеќе бактерии отколку кујнските четки, што би можело да биде похигиенски начин за чистење и миење садови, велат истражувачите од Норвешка.

„Салмонелата и другите бактерии растат подобро и преживуваат во сунѓери отколку во четки, причината е што сунѓерите никогаш не се сушат при секојдневна употреба“, изјави за Си-Ен-Ен Тронд Моретро, ​​научник од Нофима, Норвешкиот институт за истражување на храна.

„Еден сунѓер може да содржи повеќе бактерии од луѓето на Земјата“, вели Моретро, ​​автор на новото истражување објавено на интернет во Журналот за применета микробиологија.

Иако многу бактерии не се штетни, оние кои се, како салмонелата, може да се шират од сунѓери на раце, површини во кујната и опрема и потенцијално да предизвикаат болест.

„Сунѓерот е влажен и акумулира остатоци од храна кои исто така се храна за бактериите, што доведува до брз раст на бактериите“, објасни Моретро.

Сунѓерите треба да се менуваат секојдневно?

Истражувачите беа најмногу изненадени што навистина не беше важно како и колку често луѓето го чистат својот сунѓер.

„Начинот на кој потрошувачите ги користеа своите сунѓери не беше премногу важен за растот на бактериите. Многу е тешко за потрошувачите да избегнат раст на бактерии во сунѓер додека сунѓерите не се менуваат секојдневно“, рече Моретро.

Истражувањето за искористените сунѓери и четки се заснова на лабораториска студија објавена минатата година од истиот истражувачки тим, во која е откриено дека штетните бактерии подобро преживуваат во сунѓерите отколку во четките.

Министерството за земјоделство на САД објави дека третманот со микробранова печка или сунѓерите за готвење може да го намалат бактериското оптоварување, но овие мерки сами по себе не се соодветни за намалување на вкрстената контаминација.

Научниците често советуваат купување нови сунѓери исклучиво од хигиенски причини, пишува Индекс.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote