Направете си кафе и исечете парче од оваа мека торта, а неделата може да започне 🙂
Потребни состојки за бисквит:
- 1 јајце
- 260 гр брашно
- 100 гр гриз
- 200 мл јогурт
- 2 лажици шеќер во прав
- 50 мл маслиново масло
- 1 лажица путер
- 1 прашок за пециво
- кора од лимон
Потребни состојки за фил:
- 200 гр мелени ореви
- 2 лажици шеќер во прав
- 2 лажици семе од сусам (може да се пече малку)
- 1 лажичка цимет
- 1 лажица павлака
Подготовка:
Изматете го јајцето со жица, па додадете ги наведените состојки за бисквитот и замесете тесто. Одделете една помала топка и остатокот поделете го на два дела.
Првиот дел развлечете го сукало со големина на плехот за печење и ставете го на дното. Во оревите додадете шеќер во прав, сусам, цимет и павлака. Додадете посебно мало парче тесто и добро измешајте со рацете.
Раширете ја големината на плехот на фолијата. Ставете го развиениот фил од орев над долниот дел од тавата, а другиот дел од развиеното тесто над оревот. Сечете на коцки со нож и печете на 190 степени 45-50 минути.
Прелив:
Ставете 150 гр шеќер и 100 мл вода во тенџере. Додадете исечена мандарина и исцедете половина лимон. Сварете го сирупот, потоа изладете го и прелијте го со изладениот колач убаво да го впие.
На здравје 🙂
Коментари
Loading…