in

Сунѓер пита со ореви: Мека и полна со фил!

Направете си кафе и исечете парче од оваа мека торта, а неделата може да започне 🙂

Потребни состојки за бисквит:

  • 1 јајце
  • 260 гр брашно
  • 100 гр гриз
  • 200 мл јогурт
  • 2 лажици шеќер во прав
  • 50 мл маслиново масло
  • 1 лажица путер
  • 1 прашок за пециво
  • кора од лимон

Потребни состојки за фил:

  • 200 гр мелени ореви
  • 2 лажици шеќер во прав
  • 2 лажици семе од сусам (може да се пече малку)
  • 1 лажичка цимет
  • 1 лажица павлака

Подготовка:

Изматете го јајцето со жица, па додадете ги наведените состојки за бисквитот и замесете тесто. Одделете една помала топка и остатокот поделете го на два дела.
Првиот дел развлечете го сукало со големина на плехот за печење и ставете го на дното. Во оревите додадете шеќер во прав, сусам, цимет и павлака. Додадете посебно мало парче тесто и добро измешајте со рацете.

Раширете ја големината на плехот на фолијата. Ставете го развиениот фил од орев над долниот дел од тавата, а другиот дел од развиеното тесто над оревот. Сечете на коцки со нож и печете на 190 степени 45-50 минути.

Прелив:

Ставете 150 гр шеќер и 100 мл вода во тенџере. Додадете исечена мандарина и исцедете половина лимон. Сварете го сирупот, потоа изладете го и прелијте го со изладениот колач убаво да го впие.

На здравје 🙂

Коментари

Претплатете се
Известете ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Прегледајте ги сите коментари

Loading…

0

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote