in ,

Што?Што?

„Крвава“ супер Месечина над земјава – граѓаните се подготвени да ја пречекаат ФОТО Супер Месечината се појави на небото вечерва, а тој феномен се случи истовремено со затемнувањето на Месечината.

Благодарение на затемнувањето на Месечината, не само супер, туку и „крвавата месечина“ можеше да се види вечерва, објави американската NASA.

Таканаречената крвава месечина обично се случува за време на затемнувањето, кога Земјата е директно помеѓу Месечината и Сонцето и кога ја крие Месечината од сончевите зраци, а името „црвена“ (крвава) се должи на црвената рефлексија, Извештаи на CBS News.

 

Резултатот е „лесен прстен“ околу Месечината, за кој сè уште не е можно да се предвиди колку ќе биде црвен.

Вечерва Супер Месечината можеше да се следи и од земјава.

Овогодинешниот супер месец мај е еден од трите оваа година, а исто така е и најголем оваа година.

Овој месец се нарекува и „цветен месец“ поради изобилството на цвеќиња што цветаат во овој период.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote