in ,

WTFWTF Што?Што?

Екстремни суши открија древен град во делтата на Тигар, стар 3.400 години

Како една од земјите најтешко погодени од климатските промени, температурите во Ирак се искачија до 45 ° C, оставајќи им на жителите само да црпат вода од резервоарот за наводнување во Мосул. Фотографиите ги прикажуваат неверојатните урнатини за кои се верува дека се дел од изгубениот град Закику, центарот на империјата Митани, кој се појавил по рекордната суша, пишува Newsweek.

Тим германски и курдски археолози побрзаа да ги ископаат и документираат урнатините пред водата во акумулацијата повторно да ги потопи. Благодарение на нивната брза реакција, тие открија повеќе од 100 древни глинени плочи, а некои се уште се во нивните глинени пликови.

Еден истражувач го нарече откритието чудо, поради фактот што остатоците преживеале под вода толку долго. За кратко време, експертите мапираа обемен урбан комплекс кој датира од 1550 до 1350 година п.н.е. Покрај палатата, откриени се уште неколку големи градби – масивна тврдина со ѕидови и кули, катна магацинска зграда и индустриски комплекс.

Истражувачите се надеваат дека новите откритија ќе дадат важни информации за крајот на градот од периодот Митани и почетокот на асирското владеење во регионот. Градот сега е повторно целосно под вода, бидејќи нивото на водата во акумулацијата повторно се зголемила.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote