Овој едноставен десерт го обожаваат сите генерации – од најмладите поради сладоста, сè до најстарите, кои го враќаат вкусот на ориз и млеко во детството.
Овој пат, ви предлагаме да отстапите од традиционалниот рецепт и да пробате како се прави сутлијаш во Турција.
Состојки:
- 1 чаша ориз
3 чаши вода
500 мл млеко
6 лажици шеќер
1 кесичка ванилин шеќер
1 кесичка пудинг од ванила
1 грст ореви
Во споредба со традиционалниот сутлијаш, оваа турска варијанта содржи и пудинг.
Подготовка:
Исплакнете го оризот од скроб додека водата не стане транспарентно чиста, а потоа гответе на тивок оган.
Додадете млеко и варете малку повеќе.
Измешајте пудинг во прав со ванилин шеќер и шеќер во малку млеко, а потоа истурете во претходно сварениот ориз и млеко.
Мешајте сè на тивок оган додека не се згусне.
Истурете го готовиот десерт во чинии кои претходно биле навлажнети со вода.
Украсете со ореви, и послужете ладно.
На здравје!