in ,

Што?Што?

СВЕТОТ Е ВО ШОК! Археолозите ги пронајдоа коските на тинејџерка, кога ја анализираа нејзината ДНК ОСТАНАА ЗАЧУДЕНИ! Фото / Видео

Коските на тинејџерски ловец-собирач, кој почина пред повеќе од 7.000 години на индонезискиот остров Сулавеси, ја откриваат приказната за досега непозната група луѓе, објави Си-Ен-Ен.
Според истражувањата, оваа конкретна човечка лоза не е пронајдена никаде на друго место во светот, а студијата е објавена во списанието „Природа“.

 

„Ја откривме првата древна човечка ДНК во островскиот регион помеѓу Азија и Австралија, позната како„ Валаси “, која дава нови сознанија за генетската разновидност и историјата на популацијата на раните модерни луѓе во овој малку познат дел од светот, “рече коавторот Адам Брум. Професор по археологија во Австралискиот истражувачки центар за човечка еволуција на Универзитетот Грифит.

Првите модерни луѓе ги користеа островите Влашка, кои главно ги вклучуваат индонезиските острови Сулавеси, Ломбок и Флорес, за да преминат од Евроазија на австралискиот континент пред повеќе од 50.000 години, веруваат истражувачите. Меѓутоа, точната рута или начинот на кој тие се движеле низ овој премин не е познат, пренесува Танјуг.

„Сигурно го направиле користејќи релативно софистицирани пловни објекти од одреден тип, бидејќи немаше копнени премини меѓу островите“, рече Брум.

 

Алатките и пештерските слики сугерираат дека луѓето живееле на овие острови пред 47.000 години, но фосилните записи се ретки и древната ДНК се распаѓа побрзо во тропските клими. Меѓутоа, во 2015 година, истражувачите откриле скелет на жена на возраст од 17 до 18 години во пештера во Сулавеси. Неговите остатоци беа закопани во пештера пред 7.200 години, и беше дел од тоалеанската култура, пронајдена само во југозападниот дел на Сулавеси.

„Толи е името што археолозите го дадоа на прилично загадочната култура на праисториски ловци и собирачи кои живееле во пошумените рамнини и планини во Јужен Сулавеси пред околу 8.000 години до околу петтиот век од нашата ера“, рече Брум.

 

Младиот тинејџерски ловец-собирач е првиот претежно целосен и добро сочуван скелет поврзан со тоалеанската култура, рече Брум. ДНК на младата жена покажа дека таа е потомок на првиот бран модерни луѓе кои влегле во Валас пред 50.000 години.

Ова беше дел од почетната колонизација на „Голема Австралија“, или комбинираната копнена маса на Австралија и Нова Гвинеја.

„Ова се предци на денешните домородни Австралијци и Папуанци“, рече Брум.

Исто така, се покажа дека најстариот геном открил нешто друго – дотогаш непознати антички луѓе.

Исто така, беше откриено дека тинејџерката го споделува своето потекло со одвоена и посебна група луѓе од Азија, кои веројатно пристигнале по колонизацијата на Голема Австралија – бидејќи современите домородни Австралијци и Папуанци, според Брум, не го делат потеклото со оваа група.

„Претходно, се мислеше дека луѓето со азиски гени првпат влегле во Влашка пред околу 3.500 години кога земјоделците од неолитскиот Тајван зборуваа австронезиски, преку Филипините преминаа во Индонезија“, рече Брум.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote