in

Светски ден на оралното здравје – „Бидете горди на устата!“

Секоја година, на 20 март, светот се обединува за да помогне во намалувањето на товарот на болести на устата и забите, кои влијаат на поединците, здравствените и економските системи насекаде.

Целта на Светскиот ден на оралното здравје е да ги зајакне луѓето со знаење, вештини и самодоверба за да обезбедат добро орално здравје.

Оралните и стоматолошките болести се водечки здравствени проблеми во многу земји и негативно влијаат на луѓето во текот на нивниот живот. Тие доведуваат до болка и непријатност, социјална изолација и губење на самодовербата и честопати се поврзани со други сериозни здравствени проблеми како што се хронично воспаление на зглобовите и срцевите залистоци.

Сепак, нема причина да страдате: повеќето состојби поврзани со оралното здравје можат во голема мера да се спречат и третираат во раните фази.

Светскиот ден на оралното здравје е иницијатива на Светската стоматолошка федерација, организација што го обединува светот на стоматолошката медицина, со цел да се постигне оптимално орално здравје за сите луѓе. Се потпира на постапките на сите за да помогнат гласот за важноста на доброто орално здравје да се слушне погласен. Вклучете се на кој било начин!

Темата на кампањата во периодот 2021 – 2023 година
Темата на кампањата за Светскиот ден на оралното здравје во следните три години шири едноставна, но моќна порака: „Бидете горди на устата“.

Со други зборови, ценете го вашето орално здравје и грижете се за тоа.

Оваа година, целта е да се поттикнат промените фокусирајќи се на важноста на оралното здравје за целокупното здравје, бидејќи доброто орално здравје ви помага да живеете подолг и поздрав живот. И тоа е нешто за што вреди да се направи нешто.

Се проценува дека заболувањата на устата и забите имаат близу 3,5 милијарди луѓе, што ги прави најчестиот здравствен проблем во светот.

Светскиот ден на оралното здравје е важна платформа за подигнување на свеста за здравјето на устата и забите и неговата клучна улога во одржувањето на целокупното здравје, благосостојба и квалитетот на животот.

Здравите усти им овозможуваат на луѓето да зборуваат, смеат, мирисаат, вкусат и допираат, џвакаат и пренесуваат емоции, со чувство на доверба и без болка, непријатност и болест, како што се расипување на забите.

Одржувањето на добро орално здравје може да има корисен ефект врз третманот на дијабетес и може да помогне во спречување на други здравствени проблеми, како што се кардиоваскуларни заболувања, како што се срцеви заболувања и мозочен удар, пневмонија или пневмонија и некои видови на рак. Затоа, тоа е составен дел од обезбедувањето добар квалитет на живот.

Светскиот ден на оралното здравје е можност да ги убедите владите да направат повеќе. Земјите од сите нивоа на приход можат да преземат чекори за развој на сопствен пакет мерки што го интегрираат оралното здравје и ги задоволуваат потребите на нивното население, што значи дека основните услуги за орално здравје треба да бидат достапни, достапни и достапни за сите.

Коментари

Претплатете се
Известете ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Прегледајте ги сите коментари

Loading…

0

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote