in

ИЗНЕНАДУВАЧКА СТУДИЈА! Младенчињата Т-Рекс уништиле помали видови диносауруси!

Американски научници докажаа дека младенчињата се огромни месојади како тираносауруси, и тие пораснале од големината на мачката во огромни суштества во зрелоста, дејствувајќи на екосистемот и помалите видови.

Студијата објавена во списанието Science одговара на непознатото зошто диносаурусите владееле со земјата пред околу 150 милиони години, односно зошто имало многу повеќе големи видови од денешните копнени видови, во кои доминираат помали видови.

„Заедниците на диносаурусите беа како денешните трговски центри во саботата попладне, полни со адолесценти“, објаснува духовито Кејт Шредер, научник од Универзитетот во Ново Мексико, кој ја води студијата.

„Овие „адолесценти“ сочинуваа голем дел од популацијата од нивниот вид и, очигледно, нивниот ефект беше голем врз изворите на храна достапни за нивните заедници“, објаснува Шредер.

Иако располагаат со ограничен број фосили, научниците сметаат дека тоа е доволно за да се тврди дека диносаурусите не биле многу разновидни: познати се само 1.500 видови во споредба со десетиците илјади видови цицачи и птици кои денес се населуваат на планетата.

Во мезозојската ера, пред 252 и 66 милиони години, имало релативно повеќе видови големи диносауруси со тежина поголема од еден тон, во споредба со оние тешки помалку од 60 килограми.

Според некои научници, знаејќи дека дури и најголемите диносауруси започнале живот како мали суштества бидејќи се извеле од јајца, можно е да земале храна од помали видови во екосистемите во кои тие помали видови инаку би преовладувале.

За да ја тестираат оваа теорија, Шредер и нејзините колеги проучувале податоци за фосили од целиот свет, 550 различни видови и организирале диносауруси по големина, односно без разлика дали биле тревојади или месојади.

Откриле дека постои неверојатна празнина за месојадите со средна големина во сите заедници во кои живеат и мегатероподи или гигантски предци како што е Тираносаурус рекс.

„Многу малку месојадни диносауруси со тежина од 100 до 1.000 килограми постојат во заедниците заедно со мегатероподи“, објаснува Шредер. „И, млади мегатероподи го исполнуваат тој простор.

Начинот на кој еволуирале диносаурусите зборува во прилог на тој заклучок. Во времето на Јура (помеѓу 200 и 145 милиони години), имало многу помалку празнини во таа категорија во споредба со периодот на креда (помеѓу 145 и 65 милиони години) кога имало многу.

Тоа е затоа што младите мегатероподи во периодот Јура повеќе наликувале на возрасни и имале голем број на тревојади на лов.

„Напротив, во периодот на креда, тираносаурусите и абелисаурите целосно ги зазедоа, многу се развиваа како што растеа. Мислам дека почнуваме да ги разбираме диносаурусите како животни и дека сега ги гледаме помалку како некои „кул предмети“, а палеонтологијата започна од таквата почетна точка и остана таму предолго“, заклучува Шредер.

Коментари

Претплатете се
Известете ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Прегледајте ги сите коментари

Loading…

0

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote