in

СлаткоСлатко

Тајни за правење домашни алкохолни коктели

Многумина од нас не се навикнати да работат од дома или да останат во затворен простор подолг временски период. Ова се најдобрите рецепти за коктели кои лесно се прават дома. Веројатно имате на полиците некои од шишињата со овие алкохолни пијалоци.

Можете сами да направите вкусни мешавини. Постојат едноставни рецепти, има многу од нив. Треба да знаете неколку нијанси, тогаш можете да станете крал или кралица на домашна забава.

  • Хармоничен вкус. Кога создавате алкохолни коктели дома, треба да ги изберете состојките за да не чувствувате јасен вкус на единствена состојка, особено алкохол. Bartenders најчесто комбинираат 5 или 6 компоненти. Дома, особено ако нема искуство, подобро е да се обидете да комбинирате 2 или 3.
  • Леснотија на подготовка. Bartenders подготвуваат алкохолни коктели врз основа на џин, рум, текила, бурбон. И за подготовка на домашни миксови, можете да користите вотка и алкохол. Како адитиви се користат мед, павлака, млеко, сокови, зачини, овошје, бобинки. Домашните рецепти ви овозможуваат да не ги набудувате пропорциите на компонентите, туку да ги разликувате по ваш вкус. Измешајте тресете подобро во шејкер.
  • Дизајн. Се разбира, не заборавајте да го украсите пијалокот со парчиња бобинки, овошје, цитруси, лисја од нане. Вметнете сламка.

1. Мартини

  • 10 мл Мартини Екстра сув
  • 40 мл вотка
  • 5 ml сок од лимон
  • 1-2 маслинки
  • мали коцки мраз (1/2 чаша)

Истурете мраз во шејкер, истурете чаша вотка и протресете. После тоа, мартини се истура во шејкер и по следното тресење, коктелот се истура во чашата преку цедилка. Останува само да се капат 3-4 капки сок од лимон во чаша и да се натопи маслинките во течноста.

2. Маргарита

  • – 40ml текила
  • – 20ml ликер од портокал
  • – 10ml сок од зелен лимон
  • – сол
  • – мраз

Чашата во која што се служи коктелот Маргарита треба да биде во форма на инка т.е. горниот дел да биде проширен.Со парче лимон навлажнете го работ на чашата и потопете го во сад со покрупна сол.Состојките ставете ги во шејкер и додајте мраз.Растресете го шејкерот. Доволни се 20 секунди.Потоа прецедете ја течноста и налејте ја во претходно приготвената чаша.

Украсете го коктелот со парче зелен лимон.

3. Мохито

  • 1 лажица кафеав шеќер
  • 7 ливчиња свежо нане
  • 1 лимета, исечена на 4 кришки
  • 2 лажици сок од лимета
  • 100 мл природна газирана минерална вода (или сода вода)
  • 2 лажици бел рум
  • 5 коцки лед

Листовите нане, парчињата лимета и шеќерот ставете ги во дрвен сад со дрвен чук. Префрлете ги во стаклена чаша за служење горните состојки и додадете ја минералната вода, румот, сокот од лимета и измешајте.

На крај додадете ги коцките лед и послужете.

4. Шприц Аперол (Spritz Aperol)

  • 90мл бело вино
  • 60мл аперол
  • 60мл кисела вода
  • 3 коцки мраз
  • 1 зелена маслинка
  • 1 стапче за ражнич
  • 2 парчиња портокал

Овој алхохолен коктел е најпопуларен италијански аперитив кој најчесто се служи со чипс и зелени маслинки.

Во една чаша ставете ги коцките мраз и парчињата портокал. Додадете го виното, аперолот и водата. Маслинката боцнете ја на стапчето, измешајте го коктелот и послужете го.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote