in

УбавоУбаво

Талог од кафе – Лек за Паркинсонова и Алцхајмерова болест

Талогот од кафе би можел да се користи во нов третман за Алцхајмерова и Паркинсонова болест.

Јаглеродните квантни точки на база на кофеинска киселина, кои се прават од отпадот од кафе, покажале ветувачки резултати во лекувањето на невродегенеративни нарушувања.

Американските истражувачи открија дека евтините лекови помагаат во заштитата од ефектите на Паркинсоновата болест во експериментите со епрувети кога болеста била предизвикана од пестицидот наречен паракват.

Тие се надеваат дека третманот би можел да се искористи за помош на луѓето во раните стадиуми на деменција, како и за спречување на понатамошното напредување на болеста.

 

Алцхајмеровата болест е најчеста форма на болеста и се смета дека е предизвикана од наталожување на протеини во мозокот, вклучувајќи тау и амилоид.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote