Потребни состојки:
- 400 гр брашно
- 1 јајце
- 1 лажичка прашок за пециво
- 1 ванилин шеќер
- 200 гр путер (на собна температура)
- 100 гр шеќер во прав
ФИЛ:
- 100 гр шеќер
- 1 кг јаболка
- 50 гр путер
- 1 лажичка цимет
- 150 гр мелени ореви
- 50гр путер за одозгора
Начин на подготовка:
Ставете во сад, брашно, прашок за пециво, ванилин шеќер, шеќер во прав, јајце и путер исецкан на ленти. Замесете тесто (ако е ронливо). Ставете го тестото во плех за тарт. Притиснете убаво и рамномерно за да ги покриете дното и рабовите на плехот.Настрана направете смеса од мелените ореви и растопениот путер па ставете ја врз кората.Јаболките излупете ги и исецкајте ги на парчиња. Ставете ги во сад, додадете го шеќерот и циметот, измешајте убаво па почнете до редење на јаболките врз смесата од ореви и путер. Одозгора ставете од путерот на мали парченца.
Печете во рерна загреана на 180 ° C околу 35 до 40 минути.
На здравје 🙂
Коментари
Loading…