Рецепт за тегнато тесто што дури и почетниците можат да го пробаат.
Состојки:
- 450 гр брашно
- 3 лажици масло
- 1½ лажичка сол
- 260-280 мл млака вода
- масло за премачкување тесто (доколку е потребно)
Подготовка:
Во сад ставете просеано брашно, додадете сол, па масло и постепено додавајте вода. Замесете го тестото, па месете го 7-8 минути.
Поделете го тестото на 3 дела и ставете го секое во сад намастен со масло. Покријте со фолија и оставете да отстои 1 и пол до 2 часа.
Посипете ја работната површина со брашно и расукајте го тестото со сукало. Премачкајте го со масло. Покријте го со фолија и оставете го да отстои 25-30 минути.
Погледнете го видеото:
Коментари
Loading…