in , ,

СлаткоСлатко

Техники за медитација: 7 најдобри методи за смирување и релаксирање на вашиот ум – и вашето тело

Не постои најдобра техника на медитација или онаа која е повеќе или помалку корисна. Секој од нас е различен и на различен начин пристапува кон релаксација, така што на секој од нас повеќе ќе му одговара различна техника на медитација.

Медитацијата, како древна метода за релаксација, често се предлага за смирување на секојдневниот стрес и анксиозност. Без разлика дали сте почетник или сте вежбале некое време, можеби не сте биле свесни дека постојат преку 15 различни техники на медитација.

Целта на оваа активност е да ги смири умот и телото, да се опушти и полесно да се справи со секојдневниот живот. Овие техники на медитација имаат за цел да постигнат внатрешен мир и рамнотежа, а исто така помагаат да се постигне поквалитетен сон, да се подобри имунитетот, да се намали крвниот притисок и да се подобри општата состојба.

Во продолжение ќе ги претставиме најчестите техники и ќе објасниме за што се работи.

Техники на медитација
Не постои најдобра техника на медитација или онаа која е повеќе или помалку корисна. Секој од нас е различен и на различен начин му пристапува на релаксацијата, па на секој од нас подобро ќе му одговара различно. Во секој случај, барем 20 минути дневно поминати во медитација може да имаат големо влијание.

Ова се најчестите методи за медитација:

  • – водена медитација
  • – медитација со мантра
  • – медитација на внимателност / медитација на випасана
  • – духовна медитација
  • – трансцендентална медитација
  • – мета медитација
  • – јога медитација

 

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote