in

СлаткоСлатко

ТЕСТ ЗА ЛИЧНОСТ: ДАЛИ СТЕ ТРОШАЧ ИЛИ ШТЕДАЧ? Одговорете на 7 прашања и дознајте колку сте добри со парите

Не е секогаш лесно да се контролираат трошоците, на сите ни се случува понекогаш во еден момент да се однесуваме многу мудро, а во следниот непромислено. Не се работи само за паметно управување со парите, туку и за мир на умот, безбедност и доверба во иднината. На пример, како што се малите месечни заштеди може да обезбедат одмор, купување од соништата, па дури и образование за детето. Одговорете на 7 прашања и дознајте во која група припаѓате.

 

1. Дали следите колку трошите?

а) Не, не ја гледам поентата

б) Има несовесни трошоци, но почесто ги контролирам

в) Да, периодично анализирам

2. Дали правите списоци за купување пред да одите во продавница?

а) Не

б) Понекогаш

в) Да, ја следам листата и се трудам да не одам подалеку од неа поради „емотивни“ купувања

3. Дали штедите пари од секој приход што го добивате?

а) Не

б) Неправилно, но штедам

в) Да, секогаш штедам 10% и повеќе

4. Дали имате дополнителни извори на приходи?

а) Не

б) Не, но знам како можам да заработам пари ако е потребно

в) Да, имам хоби, работа со скратено работно време или пасивен приход

5. Дали имате црн фонд, т.е. пари одвоени за итни случаи?

а) Не

б) Да, но сумата е помала од моите трошоци за три месеци

в) Да, доволни ми се да живеам три месеци без приход или повеќе

6. Замислете дека ви остануваат резервни пари. Што ќе правиш со него?

а) Ќе го потрошам на нешто за што долго сонував

б) Ќе го чувам во готово

в) Ќе го ставам на штедна книшка

7. Дали поставувате долгорочни финансиски цели? На пример, купи стан за 10 години

а) Не, не мислам толку далеку

б) Да, но нешто постојано го попречува штедењето: несовесни трошоци или недоволни приходи

в) Да, ги уривам моите цели и успешно штедам пари на начин што мене ми одговара

Ако имавте најмногу одговори под „А“

За жал, сеуште не сте експерт за финансии. Но, сè не е изгубено, работите може да се поправат. За да се чувствувате послободно во донесувањето одлуки поврзани со пари и мирно да заштедите за долгоочекуваните купувања, можете да започнете со овие совети:

Редовно анализирајте ги трошоците (избегнувајте спонтани купувања).
Систематски планирајте го вашиот буџет (земете ги предвид краткорочните и долгорочните финансиски цели, знајте го износот на задолжителните трошоци).
Проучете и одберете ги најлесните методи за штедење за вас (на пример, редовно штедете 10% од вашата плата или од големи набавки, заокружувајќи ги износите).
Ако сте имале најмногу натпревари под „Б“

Веќе сте на пат кон компетентно финансиско управување! Можеби понекогаш правите грешка: несистематски заштедувате пари, купувате емотивно или не ги поврзувате вашите цели со сопствените можности. Еве што треба да промените.

Разберете што ве спречува ефикасно да управувате со парите: недоволно ниво на организација и дисциплина, живеење „овде и сега“ без разбирање на долгорочните цели или недостаток на поделба на купувањата на рационални и емоционални. Важно е да го препознаете проблемот и да го промените вашиот однос кон финансиите.
Стекнете навика за редовно штедење, бидејќи зголемувањето на личниот капитал бара трпение. Анализирајте ги вашите трошоци и научете техники кои ќе ви помогнат систематски и лесно да заштедите, на пример, „4 коверти“: одземете ги задолжителните трошоци, издвојте 10% за заштеди, а остатокот поделете го на 4 еднакви делови – ова се вашите неделни трошоци, страницата вели Wday.
Ако имавте најмногу одговори под „Ц“

Вие сте практично финансиски гуру! Ова ниво на финансиска писменост ќе ви овозможи да инвестирате, а можете да започнете со:

Депозити во банки (за големи износи, средствата треба да се распределат во различни банки).
Обврзници
Купување валута

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote