in

Што?Што? ТаженТажен

Тифус / Научниците предупредуваат: „Античкиот убиец“ станува поотпорен на антибиотици

Тифусна треска можеби е ретка во развиените земји, но оваа древна закана сè уште е голема опасност во нашиот современ свет.

Според новото истражување, бактеријата која предизвикува тифусна треска развива голема отпорност на лекови и брзо ги заменува соевите кои не се отпорни.

Во моментов, антибиотиците се единствениот начин за ефикасно лекување на тифусна треска, која е предизвикана од бактеријата Salmonella enterica serovar Typhi (S Typhi). Сепак, во текот на последните три децении, отпорноста на бактеријата кон оралните антибиотици расте и се шири.

Со секвенционирање на геномите на 3.489 соеви на S Typhia заразени од 2014 до 2019 година во Непал, Бангладеш, Пакистан и Индија, истражувачите открија неодамнешен пораст на високо отпорна на лекови (XDR) Тифија.

XDR Typhi не само што е отпорен на првите антибиотици, како што се ампицилин, хлорамфеникол и триметоприм/сулфаметоксазол, туку е отпорен и на поновите антибиотици, како што се флуорохинолоните и цефалоспорини од трета генерација.

Што е уште полошо, овие соеви се шират глобално со голема брзина.

Додека повеќето случаи на XDR Typhi потекнуваат од Јужна Азија, истражувачите идентификувале скоро 200 случаи на меѓународно ширење од 1990 година.

Повеќето соеви се извезени во Југоисточна Азија, како и во Источна и Јужна Африка, но тифус супербактерии се пронајдени и во Обединетото Кралство, САД и Канада.

„Брзината со која се појавија и се шират високо отпорните соеви S. Typhi во последниве години е вистинска причина за загриженост и ја нагласува потребата од итно проширување на превентивните мерки, особено во земјите со најголем ризик“, вели експертот за заразни болести Џејсон Ендрјус. на Универзитетот Стенфорд.

Научниците со години предупредуваат за тифус отпорен на лекови, но новото истражување е најголемата анализа на геномот на бактеријата досега. Во 2016 година, првиот XDR вид на тифус беше идентификуван во Пакистан. До 2019 година, тој стана доминантен генотип во нацијата.

Денес, само еден орален антибиотик останува ефикасен: макролид, азитромицин. И овој лек може да не делува долго време.

Една нова студија покажа дека мутациите кои создаваат отпорност на азитромицин исто така се шират, „загрозувајќи ја ефикасноста на сите орални антимикробни агенси за лекување на тифус“. Иако XDR S Typhi сè уште ги нема усвоено овие мутации, ако ги имаат, ние сме во сериозна неволја.

Ако не се лекува, до 20 проценти од случаите на тифус може да бидат фатални, а денес има 11 милиони случаи на тифус годишно.

Јужна Азија би можела да биде главниот центар на тифусна треска, која сочинува 70 проценти од сите случаи, но ако СОВИД-19 нè научи нешто, тоа е дека варијантите на болеста лесно се шират во нашиот модерен, глобализиран свет.

Отпорноста на антибиотици е една од водечките причини за смрт во светот, одземајќи ги животите на повеќе луѓе отколку ХИВ/СИДА или маларија. Онаму каде што се достапни, вакцините се една од најдобрите алатки што ги имаме за да спречиме идна катастрофа. Немаме време за губење.

Студијата е објавена во The Lancet Microbe.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote