in

Што?Што?

ТИХИ СИМПТОМИ НА ПАРКИНСОНОВА БОЛЕСТ КОИ НЕ СМЕЕТЕ ДА ГИ ИГНОРИРАТЕ: Овие 9 промени може да укажуваат на мозочно заболување!

Паркинсонова болест е состојба во која делови на мозокот постепено се влошуваат со возраста. Ова нарушување погодува еден од 500 луѓе, со што Паркинсоновата болест е една од најчестите кај постарите лица.

Болеста се јавува поради смртта на нервните клетки во мозокот, поради што производството на допамин е значително намалено, пишува The Sun. Допаминот е клучен за регулирање на движењата на телото, така што неговото намалување всушност е одговорно за голем број симптоми што ги доживеале пациентите со Паркинсон.

Сè уште не е познато што предизвикува губење на нервните клетки во мозокот, но многу експерти сметаат дека станува збор за комбинација на одредени гени и фактори на околината.

Паркинсоновата болест не може да се излечи, но може да се излечи и да се забави нејзиниот тек со правилна терапија и волја на пациентот.

„Вие го имавте (поранешниот американски претседател) Кенеди кој играше фудбал со таа болест, папата со неа ја водеше католичката црква 20 години, што, ќе признаете, е одлична институција.

„Прашање е и на когнитивната одлука на нашите пациенти да не се предаваат и да разберат дека тоа е една од оние болести што ги носи времето и со кои тие треба да се соочат.

 

Ако забележите дека ги имате овие симптоми, најдобро е да одите на лекар:

1. Треперење

Дали сте забележале мал тремор на прстите, рацете или брадата? Ненадејно треперење е чест знак на оваа болест.

Од друга страна, ако треперењето се појави поради стрес или физички напор, тоа се смета за нормална појава.

2. Променет ракопис

Еден од сигналите може да биде и начинот на кој пишувате. На пример, буквите може да станат помали и подебели. Промената на ракописот може да биде знак на Паркинсонова болест наречена микрографија.

3. Губење на сетилото за мирис

Ако веќе не можете да мирисате дури и мириси кои се инаку многу интензивни, размислете да одите на лекар.

4. Проблеми со спиењето

Ненадејните движења за време на спиењето можат да бидат знак на Паркинсонова болест. Ако не спиете мирно како порано, често ја менувате позицијата во која спиете, заспивате на едниот крај и се будите на другиот крај на крвта, ова може да укаже на оваа болест.

5. Тешкотија при движење

Ран знак може да биде вкочанетост или болка во рамото или колковите. Луѓето кои страдаат од оваа болест ја опишаа оваа состојба како некој да ги лепил нозете на подот. Вкочанетост може да се појави и во рацете, нозете или рацете.

6. Тешкотии при варење

Поради лошата исхрана, има проблеми со цревата, но може да бидат предизвикани и од Паркинсонова болест. Ако овој проблем не исчезне подолго време, најдобро би било да одите на лекар.

7. Промена на бојата на гласот

Проблемите со гласните жици се појавуваат како најран симптом на оваа болест, така што во тој случај гласот може да стане или премногу тивок или премногу груб.

8. Вртоглавица

Ако оваа состојба се јавува често, тоа може да сугерира дека Паркинсонова болест се развива во телото.

9. Депресија или вознемиреност

Чувството на тага и непријатност често се поврзува со оваа болест.

Ако забележите повеќе од 2 наведени симптоми, направете анализи, советуваат лекарите.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote