in

Тирамису торта од палачинки: Кремасто и совршено уживање без вклучување на рерна!

Рецепт за сите љубители на палачинки и тирамису, оваа комбинација е неодолива

Состојки за палачинки:

  • 3 јајца
  • 300 гр брашно
  • 600 мл млеко
  • 50 гр путер
  • 70 гр црно чоколадо
  • 3 лажици шеќер
  • 1 лажица инстант кафе
  • малку сол

Крем:

  • 5 жолчки
  • 120 гр шеќер
  • 500 гр сирење маскарпоне
  • 250 мл слатка павлака
  • 1 пакување ванила

Подготовка:

Измешајте јајца со шеќер и додадете сол, кафе, брашно и млеко и промешајте повторно.
Растопете ги путерот и чоколадото и кога ќе се оладат малку, додајте ги во смесата.
Изматете ги жолчките со шеќер и гответе ги на пареа околу 15 минути мешајќи, па оставете ги да се оладат.
Префрлете ги жолчките во сад и изматете сирење маскарпоне и ванила, а потоа изматете кратко за да се соединат состојките.
Изматете ја павлаката во шлаг и додадете ја во сирењето со жолчките.
Печете малку подебели палачинки.
Ставете лажица до две смеса на секоја палачинка и преклопете ја со друга палачинка додека не останете без состојки.
Страните на тортата премачкајте ги со вишокот крем.
Украсете со какао по желба.

 

На здравје 🙂

Коментари

Претплатете се
Известете ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Прегледајте ги сите коментари

Loading…

0

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote