Можеби сте совршен готвач, но сепак можете да ги правите истите грешки цело време во кујната, дури и без да сфатите. Еве неколку совети како да ги избегнете..
Изгорена храна!
Суровата и слабо зготвена храна се опасни по здравјето, но и изгорената храна може да го стори истото. Ако подготвувате храна на многу високи температури, можете да ја преварите храната, а тоа создава хемикалии кои можат да предизвикаат рак и да влијаат на промената на ДНК, што ќе го зголеми ризикот од развој на опасни болести.
Пржење во длабоко масло
Во овој случај, не станува збор само за закана за внесување на вишок несакани калории, туку за хемикалии кои се создаваат кога одредена храна, како што е компирот, се пржи на висока температура. Акриламид е хемикалија која најмногу се користи во индустриското производство, како што е производството на хартија. Го има и во чадот од цигари, поради што сите пушачи и оние околу нив се изложени на хемикалии. Исто така, содржи одредена храна, како што е онаа што содржи скроб.
Греете погрешни масла!
Голем број кулинарски експерти тврдат дека маслиновото масло престанува да биде здраво за нашето срце ако се загрева на многу висока температура, но тие велат дека нема да ослободува штетни токсини за време на загревањето. Нутриционистот Бриџит Бенет вели дека маслиновото масло „се распаѓа“ за време на загревањето и дека голем број важни материи, како што се омега-3 масните киселини и антиоксидансите, не успеваат во тој процес.
Но, не ги фрлајте веднаш овие масла затоа што можете да ги користите за подготовка на салати или намази. Пронајдете вкусен начин да го вклучите во вашата исхрана, но не мора да го загревате на високи температури.
Коментари
Loading…