Познатиот британски готвач признава дека тајната на добрите палачинки лежи во добриот рецепт за смесата, како и во правилниот начин на мешање на млекото.
Во својот кулинарски “арсенал”, Гордон Ремзи има десетици различни рецепти за подготовка на палачинки – од обични, солени и слатки до разни зачинети фантазии на јајца, брашно и млеко со додавање на егзотични адитиви како ким, ѓумбир и кокос.
Успехот на овие комбинации, сепак, зависи од добро тесто за палачинки. Познатиот британски готвач признава дека совршена мазна смеса се постигнува ако ги измешате сите состојки со жица, а постепено го додавате млекото на останатите состојки.
Основниот рецепт на Гордон Ремзи за совршени палачинки:
Потребни состојки:
- 125 грама брашно
- 2 јајца со средна големина
- 300 мл млеко
- нотка на морска сол
- 1 лажичка стопен путер
Начин на подготовка:
- Измешајте брашно со сол.
- Изматете ги јајцата со жица.
- Направете дупка во средината на брашното, а потоа наполнете ја со мешавина од јајца и додадете го стопениот путер.
- Полека истурете го млекото во смесата со едната рака и промешајте ја смесата со жица со другата рака.
- Оставете го тестото да отстои некое време.
- Загрејте тава за пржење. Додадете неколку капки масло и печете ги палачинките на вообичаен начин.
На здравје 🙂
Коментари
Loading…