in , ,

Што?Што?

Со трик на тениско топче и чорапи, перницата ќе биде добра како нова

Кога првпат купуваме нова перница, спиењето на неа е удобно, но главата брзо остава впечаток, односно мала вдлабнатина на ткаенината, а обликот се менува. Дури и по миењето, перницата нема да се врати на првобитниот изглед.

Мартин Сили, експерт за спиење, споделува трик како да ја вратите вашата перница во првобитната состојба без вдлабнатини и испакнатини, а се што ви треба е тениско топче и чорап.

Мартин вели дека треба да ги „подесувате“ перниците секој ден, односно да ги кревате од левата и десната страна, да ги стискате и потоа да го ослободите притисокот. Ова ќе им помогне да останат меки и пополни, а трик за да не бидат грутки е да ги ставите во машина за сушење со тениско топче кое ќе го ставите во чист чорап 24 часа.

„Вклучете ја машината за сушење на најниската поставка и оставете ја вклучена 30 минути. Топката треба да ги раскине „грутките“ на перницата, а чорапот ќе помогне да не се испечати жолтата боја на перницата“, открива тој.

Перниците со пердуви и надолу всушност стануваат грутки од пот и влага ако се користат долго време, па затоа треба да ги тресете и прилагодувате секое утро за да го подобрите протокот на воздух помеѓу пердувите. Инаку, перниците треба да се мијат на секои четири до шест месеци, а навлаките барем еднаш неделно, пишува Мирор.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote