in ,

СлаткоСлатко

НАЈДОБAР ТРИК – како да спречите прскање на масло додека пржете храна!

Кога размислувате за пржење храна, дали ви се крева косата кога ќе го исчистите маслото што прскало за време на подготовката?

 

Постои едноставен трик за да се спречи ова прскање, и ретко кој го знае тоа.

Трикот за да го спречите прскањето е да додадете малку сол во тавата штом додадете масло, пред да се загрее.

Покрај тоа, добро исушете ги состојките пред да ги пржете. Исто така, важно е храната што ја ставате на загреаното масло да не е влажна. Исушете ги и лесно, со помош на шпатула, спуштете ги во тавата, од што е можно помала височина.

За да може вашата кујна да биде што е можно чиста по пржењето, важно е тавата да не биде премногу плитка. Значи, користете подлабока или, уште подобро, тенџере.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote