in

УбавоУбаво СлаткоСлатко

ТРИК ЗА ПОБРЗО ГОТВЕЊЕ НА ГРАВ: Заборавете на сода бикарбона, една намирница ќе ве спаси

Сите сакаат грав, без разлика дали се динстани, пребранаци или во салата. Со неговото консумирање обезбедувате внес на огромен број корисни витамини (пред се групата Б), како и калиум, магнезиум, фосфор, јод и многу други минерали во вашиот организам. Нејзиниот единствен недостаток е тоа што е потребно долго време за готвење. Прво, гравот треба да отстои малку во водата, а потоа готвењето одзема премногу време.

Со едноставен трик можете да го скратите времето за готвење и да го направите омиленото јадење на маса многу побрзо отколку што очекувавте. Луѓето обично додаваат сода бикарбона за да го забрзаат готвењето, но поради тоа мешунките губат најголем дел од своите корисни соединенија.

Во тенџерето наместо сода додадете морски алги. Обично еден лист алга е доволен за цело тенџере. Пожелно е должината на секоја страна од алгата да биде најмалку 10 сантиметри. Во спротивно, треба да додадете два или три листови.

Како ви се допаѓа?

2 поени
Upvote Downvote