in , ,

СлаткоСлатко УбавоУбаво

Трикови за побрзо да научите нови работи

Новите знаења и вештини можат да бидат корисни и секогаш се пожелни во процесот на личен напредок. Ако, на пример, се подготвувате за приемен испит на факултет, сигурно ќе ве интересираат трикови кои го олеснуваат учењето нови работи.

Она што е најдобро е што науката исто така потврди дека овие методи го забрзуваат процесот на учење, пишува Good Net, а пренесува City Magazine.

Кажете го тоа што го учите на глас

Истражувањето вели дека кажувањето зборови гласно, без разлика дали се упатени некому или кон вас самите, ја зголемува веројатноста тие да останат во меморијата. Тоа е затоа што мозокот истовремено го обработува изговорот и слушањето на овие зборови, што е поголемо активирање во споредба со самото читање.

Учиш пократки временски периоди

Кога станува збор за сосема нови знаења и вештини, се препорачува периодот на учење да биде од 30 до 50 минути, бидејќи сè помалку е недоволен, а се повеќе е премногу. Подобро е да правите паузи и да ги прекинувате периодите на учење на помали отколку да се оптоварувате долго време одеднаш.

Запишете го она што го научивте

Можете да правите белешки на хартија или на компјутер, но истражувањата покажуваат дека за подобро да разберете што сте напишале, подобро е да правите белешки рачно на хартија. Учениците на пр. тие успеваат да направат повеќе белешки преку компјутер, но оние што ги направиле на хартија статистички подобро ги усвојуваат.

Дремете помеѓу две сесии за учење

Според една студија објавена во списанието Psychological Science, кратка дремка помеѓу две сесии за учење го олеснува запомнувањето на нешто што веќе сте го научиле, дури и откако ќе помине одредено време. По учењето можете да спиете, но подобро е да дремнете, па продолжете да учите уште малку.

Учете на нови и различни начини

Како и со вежбањето, така и при учењето треба малку да промените сè, за да не влезете во рутина и да останете без ефект по поминатото време. Дури и ако малку го измените начинот на кој учите, тоа може да го забрза процесот на учење.

Поврзете го новото со нешто што веќе го знаете

Колку повеќе поврзувате нешто ново со концепт со кој веќе сте запознаени, толку полесно ќе го научите, а овој процес се нарекува асоцијативно учење. Тоа е затоа што меморијата или меморијата има голема улога во зачувувањето на новото знаење, а поврзаноста со претходните искуства условува подобра меморија.

Грижете се за вашето тело

Редовното вежбање може да ги подобри когнитивните функции, а важно е да пиете доволно вода. Колку е подобро вашето тело, толку полесно ќе се посветите на учењето, а паузите може да се посветат на истегнување и зајакнување.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote