in

УНЕСКО е загрижена и бара извештај од Турција за зачувување на Аја Софија!

Комитетот за светско наследство на УНЕСКО побара од Турција да достави извештај за состојбата со зачувување на Аја Софија во Истанбул до 2022 година.

Комитетот изрази длабока загриженост за последиците од претворањето на овој познат објект во џамија.

Поранешниот музеј на Аја Софија беше претворена во џамија од страна на турските власти на 10 јули 2020 година, што предизвика бран на меѓународен гнев и ги влоши тензиите меѓу Турција и Грција.

Комитетот за светско наследство бара од Турција да достави „ажуриран извештај за состојбата со зачувување“ на зградата до 1 февруари 2022 година и жали за недостатокот на дијалог и информации за одлуката на Турција за промена на статусот на музејот „Аја Софија“ и „Кора“ Црква, друго византиско ремек-дело. Архитектура.

Во август 2020 година, претседателскиот декрет наредил претворање на црквата Хора, украсена со фрески од 16 век, во џамија.

Со овие иницијативи, претседателот Реџеп Таип Ердоган сака дополнително да ги придобие најконзервативните приврзаници и најголемите националисти, додека Турција се соочува со економски тешкотии што ги влоши пандемијата.

И Аја Софија и Црквата на хорот се наоѓаат во историските делови на Истанбул и се запишани на списокот на светско наследство на УНЕСКО.

Доколку Комитетот изјави дека не е задоволен од состојбата со зачувување на местото запишано на списокот на светско наследство, може да го пренесе на списокот на загрозено светско наследство или да го повлече од списокот.

Аја Софија служела како црква 916 години, сè до османлиското освојување на Цариград, денешен Истанбул, додека служела како џамија од 1453 до 1934 година.

На 10 јули минатата година, турски суд ја поништи одлуката на поранешната влада на таа земја, која и додели статус на музеј на Аја Софија на 24 ноември 1934 година. Со поништување на таа одлука, статусот на џамијата беше вратен во Света Софија.

Како една од најпосетуваните туристички дестинации во градот на Босфорот, Аја Софија беше вклучена во списокот на УНЕСКО за светско културно наследство во 1985 година.

Турските власти најавија дека ќе продолжат да ги зачувуваат културните и историските вредности на Аја Софија, така што Дирекцијата за верски работи на Турција ќе биде одговорна за верските церемонии, а Министерството за култура и туризам на таа земја ќе преземе грижа за реставрација, конзервација и заштита.

Туристите сè уште можат бесплатно да ја посетуваат Аја Софија, а фреските на ѕидовите се покриени со завеси само за време на молитвите во џамијата.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote