in

Што?Што?

Ужина која најмногу нè дебелее

Ако сакате да изгубите тежина, излезете надвор за почеток. Редовно движење е дефинитивно потребно, но не и доволно. Неопходно е да се елиминираат некои видови храна од исхраната.

Избегнувањето на само една храна може да ви помогне да изгубите неколку килограми. Научниците утврдиле дека чипсот од компир е директно поврзан со дебелеењето.

Студија објавена во New England Journal of Medicine покажа дека чипсот е прв на списокот на храна што доведува до зголемување на телесната тежина во период од четири години. Во студијата учествувале 120.000 испитаници кои биле следени од истражувачи четири години.

Испитаниците се здебелиле околу 1,5 килограми во овој период, а зголемувањето на тежината било директно поврзано со потрошувачката на чипс, што предизвикало акумулација на околу 8.000 дополнителни грама.

„Како и многу други закуски, чипсот е исклучително калоричен, особено ако луѓето често јадат големи количини чипс“, објаснува нутриционистката Лорен Меникер.

Но, голема количина калории не е единствената причина што добивате килограми поради чипсот. Друг проблем е што кога луѓето јадат чипс, тие обично не запираат на само една порција.

„Една порција чипс значи околу 30 грама чипс. Како нутриционист, ретко сум видел луѓе да застануваат на таа количина, особено ако јадат семејни пакувања чипс што доаѓаат во големи вреќи. „Чиповите се една од храната што ја јадеме без да размислуваме колку сме јаделе, а тоа на крајот води до зголемување на телесната тежина“, објаснува Меникер за Eat This, Not That.

Дополнителен проблем е што некои луѓе јадат некаков сос со чипс, кој обично е многу калоричен. Исто така, доведува до акумулација на вишок килограми.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote