Сите знаеме дека јаболката е добра за здравјето, но повеќето не знаат дека скоро сите витамини и минерали се наоѓаат во лушпата, кои повеќето од нас ги фрлаат.
Кората од јаболко содржи најголем број витамини и растителни влакна, затоа лупење воопшто не се препорачува. Јаболкото е добар извор на растителни влакна, но само ако се јаде со кора – плодот со просечна големина содржи 4,4 грама влакна, од кои 2,3 грама се наоѓаат во кора. Ако излупите јаболко, ќе изгубите и витамин Ц.
Јаболкото може да ги ублажи проблемите со дишењето
Соединението кое влијае на дишењето се нарекува кверцетин и се наоѓа главно во кора од јаболка. Едно истражување покажа дека луѓето кои јаделе пет или повеќе јаболка неделно имале значително подобра функција на белите дробови.
Кверцетинот влијае и на меморијата
Една студија покажа како антиоксиданс се бори со оштетување на мозочното ткиво поврзано со Алцхајмерова болест и други дегенеративни проблеми.
Заслужено за витка фигура
Урсолна киселина, која се наоѓа во кора од јаболко, помага да се изградат мускули и да согоруваат калории. Едно јаболко со кора на ден го намалува ризикот од дебелина.