in

УбавоУбаво СлаткоСлатко

Вежби за мозокот – тие се прилично едноставни, но прават чуда

Сите сакаме да живееме што е можно подолго, но за целосно да уживаме во нашите „златни години“, треба да бидеме целосно ментално здрави.

 

Исто како и нашето тело, на нашиот мозок му треба редовно вежбање. Еве вежби кои ќе ви помогнат да го одржите вашиот мозок во здрава форма.

1. Вежбајте го вашето тело

Утврдено е дека редовните физички вежби помагаат во одржувањето на нашите когнитивни способности. Зголемувањето на протокот на крв за време на вежбањето ги храни нашите неврони со кислород и хранливи материи кои ги одржуваат здрави. Нема потреба да трчате маратон — доволни се едноставни дневни прошетки за да се чувствувате подобро, пишува Мсн.

2. Пробајте нови работи

Здружението за Алцхајмерова болест препорачува менување на вашата рутина за да го стимулирате вашиот мозок. На пример, пробајте нова активност или менувајте раце додека вршите позната активност за да ги промените работите.

3. Не престанувајте да учите

Истражувањата покажаа дека колку подолго учите, толку подолго вашиот мозок останува остар.

Не ви треба докторат за да го одржите вашиот мозок здрав. Можете да продолжите да учите со пријавување на курсеви понудени локално и бесплатно. Никогаш не е доцна да научиш да свириш инструмент или да научиш нов јазик.

4. Предизвикајте го вашиот мозок

Не сите когнитивни активности се подеднакво тешки или стимулативни. Некои бараат многу помалку напор. На пример, гледањето телевизија е еднакво на лесна вежба на мозокот, додека решавањето на загатка е повеќе како „мозочен камп за подигање“. Обидете се да се вклучите во помалку пасивни активности.

5. Играјте игри на табла

Дали ви се допаѓа Судоку? Па, тоа е добра вест – не трошете го вашето време. Според Здружението за Алцхајмерова болест, загатките, крстозборите и пребарувањето зборови се активности кои го стимулираат вашиот мозок.

6. Направете нови пријатели

Социјалните врски помагаат да се одржи здрав мозок. Затоа Здружението за Алцхајмерова болест препорачува да се сретнете со луѓе и да се дружите со позитивни луѓе, да разговарате и да се борите со осаменоста. За да одржувате пријателства кога растојанието е проблем, едноставно кренете го телефонот. Како бонус, обидот да ги запаметите телефонските броеви на вашите најблиски ќе ви помогне да ја вежбате вашата меморија.

7. Стиснете ги тупаниците

Една неодамнешна студија покажа дека стегањето тупаници ја стимулира нервната активност во фронталниот лобус, делот од мозокот одговорен за јазикот. Со стискање на левата рака 90 секунди ќе ја стимулирате десната хемисфера и обратно. Добра вежба која можете да ја правите додека гледате телевизија, што е пасивна активност.

8. Работете што подолго

Според Центарот за долговечност на Стенфорд, продолжувањето со работа е клучен фактор кога станува збор за здравјето на мозокот. Работата обезбедува средина каде што продолжуваме да учиме, одржуваме социјални врски и постојано сме стимулирани.

9. Проверете го вашиот слух

Нетретираното губење на слухот кај постарите лица придонесува за влошување на когнитивните функции. Проверете го вашиот слух кај професионалец.

10. Создадете нови неврони

Возрасните мозоци продолжуваат да создаваат нови неврони, но тие умираат ако не се искористат во рок од неколку дена од нивното создавање. За да ги користите тие неврони, научете нешто ново секој ден (отворете го речникот на случајна страница, прочитајте книга или статија во весник) и следниот ден направете мал квиз за себе за она што сте го научиле.

 

11. Читајте и разговарајте

Здружението за Алцхајмерова болест препорачува не само да читате книги, туку и да разговарате за нив со некој потоа за да го консолидирате она што сте го прочитале.

12. Следете го правилото од 20 минути

Студијата на Универзитетот Стенфорд објавена во 2009 година покажа дека мултитаскингот може да има негативно влијание врз различни когнитивни процеси, како што се организирање информации или внимание. За да ги подобрите вашите перформанси, се препорачува да се обидете да не правите повеќе од две задачи истовремено и да го следите правилото од 20 минути: направете активност најмалку 20 минути пред да продолжите на следната.

13. Тестирајте ја вашата толеранција за одвлекување на вниманието

Строоп тестот го користат психолозите уште од 1930-тите за да ја тестираат способноста на мозокот да ја заврши задачата без одвраќање. Тестот вклучува именување на бојата на буквата што го пишува зборот без да се одвлекува вниманието од фактот дека зборот пишува различна боја. Се користи за откривање на нарушување на дефицитот на внимание, но може да се користи и за стимулирање на мозокот.

14. Пишувај со рака

Ние пишуваме се повеќе и повеќе користејќи компјутери, но продолжувањето со пишување со рака може да помогне во активноста на вашиот мозок. Студијата со помош на слика на мозокот покажа дека учењето курзивно пишување стимулира неколку области во мозокот и дека рачно напишаните песни или списоците со задачи бараат синхронизација на двете хемисфери на мозокот.

15. Правете ментална аритметика

Решавањето на менталните аритметички проблеми ја тренира вашата работна меморија, па дури и развива области од мозокот за кои претходно мислевме дека се дефинирани од нашата генетика. Со други зборови, ако сите броевме малку подобро, сите ќе можевме да бидеме паметни како Ајнштајн. Или, барем, готово.

16. Медитирајте

Студијата објавена во 2015 година покажа дека нормалната крива на невролошки пад поврзан со возраста е помалку стрмна кај оние кои редовно практикуваат медитација. Не сте сигурни како да медитирате? Има многу апликации кои можат да ви помогнат брзо да се справите со методот.

17. Волонтирај со млади луѓе

Младите ве одржуваат млади! Истражувањето спроведено на искусни возрасни кои ги подучуваат децата на кои им е потребна, откри придобивки и за младите и за старите. Снимањето на мозокот покажа дека постарите наставници развиле нови нервни врски и дека нивните когнитивни способности се подобриле.

18. Исклучете го GPS-от

Ставете го вашиот мозок да работи така што ќе стигнете од точката А до точката Б следејќи ги упатствата на навигаторот или стигнувајќи таму со меморија, наместо да се потпирате на вашиот GPS. Студијата објавена во списанието Nature покажа дека мозокот исклучува одредени области кога пригушените тонови на вашиот GPS ви го покажуваат патот.

Како ви се допаѓа?

4 поени
Upvote Downvote