in , ,

Што?Што?

Од вселената се гледа лава која се исфрла од вулканот Етна

Како што покажуваат сателитски снимки, вулканот Етна сè уште исфрла лава.

Лава почна да тече од југоисточниот кратер на вулканот Етна во вторникот, открија истражувачите од Националниот институт за геофизика и вулканологија на планината Етна. Два нови преливници беа отворени вчера попладне на страната на југоисточниот кратер на вулканот Етна. Првиот е на надморска височина од околу 3.250 метри, а вториот, понизок, на околу 2.800 метри.

Лавата исфрлена од Етна е видлива и во вселената, благодарение на сателитските снимки.

Станува збор за сателитот Сентинел 2, кој е првиот оптички сателит за набљудување на Земјата во европската програма Коперник.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote