in

Што?Што?

Витамин кој може да го намали опаѓањето на косата

Во новата студија објавена во „The Journal of Cosmetic Dermatology“, двајца дерматолози од Индија изјавија дека витаминот Д е вклучен во различни сигнални патишта за раст и диференцијација на фоликулите на косата на неколку начини.

Она што го забележаа беше дека витаминот Д влијае на циклусот на раст на косата, па затоа тие тргнаа да спроведат сопствена истрага за витамин Д како „потенцијална терапија против опаѓање на косата“.

Витамин Д и лузни од алопеција

Анализата на овој специфичен истражувачки тим не обезбеди докази за силна поврзаност помеѓу недостаток на витамин Д и ќелавост.

Сепак, тие наведуваат една претходна студија која покажала поврзаност помеѓу ниското ниво на витамин Д и лузни во алопеција – тип на ќелавост што влијае на три проценти од машките и женските пациенти, според „WebMD“.

Алопеција со лузни се јавува кога фоликулите на косата се трајно оштетени и заменети со развој на ткиво со лузни.

Витамин Д и кожа

Можно објаснување за улогата на витаминот Д во спречувањето на овој тип на опаѓање на косата е дека витаминот Д игра важна улога во подмладување на кожата, што важи и за скалпот, пишува „Eat This, Not That“.

Улогата на витамин Д во формирањето на фоликулите на косата

Според д-р Ракел Кохран Гедерс, витаминот Д е еден од витамините растворливи во масти кои се неопходни за одржување и создавање на функцијата на фоликулите на косата.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote