Поради начинот на подготвување – не се пече, туку се бари на пареа, оваа торта е неверојатно мека, а чоколадниот прелив и дава дополнителен вкус!
Потребни состојки :
- 120 гр бело брашно
- 25 гр какао во прав
- половина лажичка прашок за пециво
- четвртина лажичка сода бикарбона
- половина лажичка екстракт од ванила
- 125 гр шеќер
- 220 мл млеко
- 50 мл масло
- половина лажичка сок од лимон
За прелив:
- 150 гр црно чоколадо
- 60 мл млеко
- половина лажичка путер
Подготовка:
Во сад ставете брашно, какао, прашок за пециво, сода бикарбона и екстракт од ванила. Додадете шеќер во неа, а потоа измешајте сè. Додадете млеко, масло, сок од лимон, измешајте добро да се соединат сите состојки, а потоа истурете ја оваа смеса во калап што ќе го покриете со алуминиумска фолија и готвите на пареа. Гответе околу еден час на средна топлина. Колачот оставете го да се излади, а во меѓувреме направете го преливот.
Ставете чоколадо и млеко во мал сад, па оставете ги да се стопат на пареа, а непосредно пред крајот на готвењето додадете путер и оставете ги на оган уште подолго, да се комбинираат сите состојки. Извадете го готовиот колач од калапот, истурете го преливот и оставете го во фрижидер околу два часа да се стегне, па уживајте во овој вкусен десерт.
Коментари
Loading…