in ,

СлаткоСлатко УбавоУбаво

БИНГО КОЦКИ: Фантастична кремска торта со три фила, јафа и петит бисквити и една кора од какао со ореви

Бинго тортата се претвори во колач и нè освои на прв поглед. Пробајте и уверете се.

Плех 32 x 23cm:

Состојки:

  • 4 јајца
    4 лажици шеќер
    4 лажици масло
    4 лажици мелени ореви
    1 лажица какао
    4 лажици брашно
    5 гр или половина вреќа прашок за пециво

Фил:

  • 750 мл млеко
    2 пудинзи со вкус на ванила
    1 лажица брашно
    150 гр кристален шеќер
    250 гр маргарин или путер
    75 – 100 гр чоколадо
    75 – 100 гр мелени бисквити
    3 пакувања (450 гр јафа бисквити)
    бисквити петит бер, околу 250 гр
    сок од портокал за истурање на кора и потопување на бисквити

Подготовка:

Измешајте пудинг од ванила, шеќер и лажица брашно со малку ладно млеко, а остатокот од млекото ставете го на среден оган да зоврие. Сварете го пудингот, па мешајте додека не се згусне. Тргнете го од оган, промешајте уште малку, па ставете вреќа или фолија над пудингот и оставете да се излади.

За кората, вклучете ја рерната да се загрее на 200 степени.

Изматете ги белките со шеќер, па додадете жолчка и масло и изматете сè. На крај додадете ореви, брашно, какао и прашок за пециво и комбинирајте сè. Ставете хартија за печење во обложен плех од 32 x 23 см или приближно димензии, а потоа истурете ја кората. Ставете да се пече и намалете ја рерната на 180 степени. Печете околу 20 минути во зависност од рерната. Изладете ја и испечената кора.

Изматете путер или маргарин, изматете го пудингот, па додадете го путерот и изматете сè заедно. Растопете го чоколадото.

Поделете го филот на 3 дела, а потоа додадете мелени бисквити на еден, стопено чоколадо на еден и измешајте, а третиот останува ванила.

Посипете ја кората со сок од портокал, премачкајте го филот од бисквити, натопете го бисквитот со јафа во сок, па преклопете го наопаку врз филот, премачкајте со чоколаден крем, потопете го бисквитот петти во сокот, па преклопете го преку фил, ставете ванила крем одозгора.

Истурете ја целата глазура од 100 гр чоколадо и 3 лажици масло што ги стопивме на тивок оган или во микробранова печка.

Оставете колачот да се стегне.

Пред сервирање, извадете го од фрижидер 15 минути и оставете го да не пукне чоколадо кога ќе се исече, а одозгора да се додаде шлаг, за да нема такви проблеми.

Пријатно!

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote