Со едно парче тиквички ги внесуваме сите потребни минерали и витамини во организмот
Тиквичките ја подобруваат функцијата и концентрацијата на мозокот, ги смируваат нервите и ги зајакнуваат, ја стимулираат работата на цревата, го зајакнуваат црниот дроб и му помагаат при детоксикација, но тоа не е крај на нивните лековити својства. Нутриционистите со право го класифицираат овој зеленчук како најкорисен зеленчук за организмот.
Поради широката примена во готвењето, одличниот вкус, ниската калорична содржина и поволното влијание врз здравјето, тиквичките со текот на времето станаа омилено јадење на многу кујни.
Овој сочен и лесен зеленчук е идеален за јадење во текот на летото, бидејќи содржи висок процент на вода, дури 93 проценти.
Зошто е добро да се јаде тиквичка?
Тие содржат многу витамини, минерали, особено високо ниво на витамин Ц, калиум, калциум, фосфор и селен.
Кората содржи големи количини на магнезиум и каротеноиди. Покрај тоа, тиквичките го активираат метаболизмот на клетките, снабдуваат вредни хранливи состојки и не прават посни.
Горчливите материи се важни и кај тиквичките, бидејќи ја стимулираат работата на цревата, го зајакнуваат црниот дроб и му помагаат при детоксикација. Консумирањето тиквички ја подобрува функцијата и концентрацијата на мозокот, тиквичките ги смируваат нервите и ги зајакнуваат и така ќе можете подобро да се справите со стресот.
Антиоксиданти, витамин Ц, бета-каротен и фолна киселина во тиквички можат да го намалат нивото на холестерол во крвта.
Тие исто така влијаат на здравјето на срцето. Тиквички го подобруваат варењето на протеините. Затоа е важно да ги јадете со месо и риба што е можно почесто.
Коментари
Loading…