Едноставен рецепт со богат вкус.
Состојки:
За кората:
- 3 јајца
- 3 лажици шеќер
- 3 лажици млеко
- 3 лажици масло
- 1 ванилин шеќер
- 3 полни лажици брашно
- 1/2 лажиче прашок за пециво
За фил:
300 гр овошна мешавина / шумско овошје
120-150 гр шеќер
1 пудинг (40g) со вкус на јагода ,малина или ванила
250 мл вода
Декорација:
120 гр шлаг (во видеото шлаг со вкус на слатка павлака)
млеко според упатствата (на видеото 240 ml)
малку чоколадо за украсување
Подготовка:
Јајцата изматете ги со шеќерот додека не посветлат, а потоа додадете ги маслото, млекото, ванилиниот шеќер, брашното и прашокот за пециво. Продолжете да мешате.
Поставете плех за печење од 24 × 22 см со хартија за печење и истурете ја смесата. Печете на 180 ° C околу 12-15 минути. Проверете со чепкалка за заби.
Во бобинки додадете шеќер и вода (150 ml). Овошјето згответе го кога ќе зоврие уште 2 минути. Растворете го пудингот во преостанатата вода (100 ml). Потоа додадете пудинг и варете додека не се згусне. Извадете го од оган и изладете го 10-15 минути. Истурете ја кората и оставете да се излади целосно и да се зацврсти.
Шлаг изматете го според упатството, па ставете го над тортата. Изрендајте го чоколадото.
Коментари
Loading…